Om prosjektet

Høgskolen i Bergen vil med Klimahuset skape en arena for praktiske øvinger og prosjekter, som et supplement til teoretisk undervisning.

Klimahuset skal både være et laboratorium og et synlig og tilgjengelig signalbygg for energieffektiv bygging.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet.

23. oktober 2009

Laboratorium for utdanning og FoU


Klimahuset skal brukes av studenter og forskere ved HiB, UiB og BAS og er tenkt brukt i undervisningssammenheng, ifm. studentoppgaver, FoU-prosjekt og ikke minst formidlingsarbeid. For studentene vil bruken av Klimahuset gi mulighet for en praktisk tilnærming til problemstillinger og dermed gi et godt supplement til en teoretisk undervisning.

Klimahuset vil fungere som et laboratorium for følgende fagområder:

  • Arkitektur
  • Byggeteknikk
  • Bygningsfysikk
  • Materialbruk
  • Energi
  • Uteklima
  • Inneklima
  • Måleteknikk og instrumentering
Klimahuset skal bli et samlingssted for kompetansemiljøene innenfor området energi og klima og gi mulighet for en innovativ kobling mellom de enkelte fagområdene.

UiB har omfattende solstrålingsmålinger og andre meteorologiske målinger og viser disse på hjemmesiden som vist nedenfor.

En slik visning skal videreutvikles til andre områder, f.eks. visning av energibruk, innetemperatur etc. I tillegg skal koblingen mellom disse data synliggjøres, f.eks. energibruk i forhold til uteklima, som temperatur og solstråling.

Både mht. klima, energi og bygningsfysikk vil dette åpne for mange student- og forskningsprosjekt. Det er tenkt at komponenter i klimaskjermen (yttervegger/vinduer) skal være utskiftbare eller modifiserbare. En vil da kunne gjennomføre undersøkelser mht. energibruk og bygningsfysikalsk egnethet av de foreskjellige konstruksjonselementene i vestlandsklima.

Forskjellige oppvarmingssystemer vil kunne installeres og brukes ifm. undervisning og student-/FoU-prosjekt.

Mht. nye fornybare energikilder vil en kunne teste solfangere, solceller, biobrensel etc. Ventilasjonsanlegget vil kunne testes og inneklima overvåkes under reelle forhold.

Med økende krav til redusert energibruk og innføringen av nye konstruksjonsløsninger øker også betydningen av bygningsfysikalske aspekter. Klimahuset vil gi muligheter mht. opplæring og tester i bygningsfysikalsk sammenheng. Fukt- og temperaturgjennomgang vil kunne måles og vises for forskjellige konstruksjonstyper.

0 comments:

Legg inn en kommentar

 

Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com | Free Blogger Templates created by The Blog Templates