Om prosjektet

Høgskolen i Bergen vil med Klimahuset skape en arena for praktiske øvinger og prosjekter, som et supplement til teoretisk undervisning.

Klimahuset skal både være et laboratorium og et synlig og tilgjengelig signalbygg for energieffektiv bygging.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet.

25. oktober 2009

Signalbygg for energieffektiv bygging



Modell for passivhusvegg, IG Passivhaus
Klimahuset skal oppføres i tråd med aktuell forskningsstatus innenfor energieffektivisering av bygg og dermed bli et signalbygg. Klimahuset skal minst ha passivhusstandard. Bygget skal være modifiserbar, slik at en til en hver tid kan følge aktuell forskningsstatus og også bidra i utviklingen og utprøving av nullutslippshus.

Klimahuset skal være et senter for informasjon, inspirasjon og innovasjon. Erfaringen viser at det er et stort behov for opplysning og bevisstgjøring av kvaliteter som f.eks. passivhus står for. Dette gjelder både overfor lovgivende myndigheter, byggherrer og bransjen forøvrig. I tillegg vil økt fokus på redusert energibruk og innføring av ny teknologi gi et behov for nøytral informasjon. Et visningsbygg som foreslått her vil kunne bidra til å dekke disse behovene. Offentlige og private byggherrer og andre aktører vil kunne se og oppleve Klimahuset. En viktig målgruppe er viktige aktører som Bergen Bolig og Byfornyelse KF, boligbyggelag, borettslag etc.

Ut fra den sentrale plasseringen ved bybanetraseen og en av hovedinnfartsårene til Bergen, vil Klimahuset bli meget synlig og tilgjengelig. Klimahusets innhold og hensikt skal bli allment kjent og tilgjengelig gjennom seminarer, informasjonsdager etc.

Nærheten til vitensenteret Vilvite vil også gi muligheter for et samarbeid innenfor realfagssatsingen rettet mot barn og unge.

Møterom

Det er behov for møterom i området. Beliggenheten og utformingen gjør Klimahuset til et attraktivt sted for møter og kurs. Møterommet skal brukes av HiB og UiB som prioriterte brukere, men vil også kunne stå til disposisjon for andre.

Byggeprosess

Oppføringen av Klimahuset skal være et eksempel på en energieffektiv og tørr byggeprosess og dermed bidra i utviklingen av fremtidsrettet bygging. Det vil være høy fokus på å unngå byggfukt og dermed unngå behovet for energiintensiv uttørking.

Klimahuset skal prefabrikeres, enten som moduler eller elementer.

Det vurderes et samarbeid med bygglinjer på videregående skoler for å bidra til kompetanseheving på utførelsessiden.

0 comments:

Legg inn en kommentar

 

Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com | Free Blogger Templates created by The Blog Templates