Om prosjektet

Høgskolen i Bergen vil med Klimahuset skape en arena for praktiske øvinger og prosjekter, som et supplement til teoretisk undervisning.

Klimahuset skal både være et laboratorium og et synlig og tilgjengelig signalbygg for energieffektiv bygging.

Les mer om bakgrunnen for prosjektet.

22. oktober 2009

Bakgrunn for prosjektet



Fasade mot øst
Høgskolen i Bergen har i handlingsplanen for forskning, utvikling og nyskaping definert et mål om å utvikle sterke og dynamiske FoU-miljø med tilstrekkelig størrelse til å være synlige og konkurransedyktige nasjonalt og internasjonalt.

I tillegg har det lenge vært et behov å kunne tilby en økt andel av praktiske øvinger og prosjekter for studenter som et supplement til teoretisk undervisning. Ut fra disse føringer og behov ble ideen født om å utvikle et laboratorium for områdene energi og bygningsfysikk.


Verkstedbygg UiB, bilde tatt fra sør-øst
HiB ønsker imidlertid også å bidra til allmenn kjennskap og kunnskap om passivhus, og etter hvert nullutslippshus, og dermed bidra til en bærekraftig utvikling.

Ideen fra et rent teknisk laboratorium ble derfor videreutviklet til Klimahuset, som både skal være et laboratorium og et synlig og tilgjengelig signalbygg for energieffektiv bygging.

Utviklingen skjer i et internt og eksternt samarbeid.

Interne samarbeidspartnere: Institutt for bygg- og jordskiftefag, Institutt for maskin- og marinfag (studieretning energiteknologi), Institutt for elektrofag og Mediesenteret.

Eksterne samarbeidspartnere: Geofysisk institutt ved UiB (meteorologi), Bergen Arkitektskole BAS, Bergen kommune, Husbanken og Fachhochschule Kärnten i Østerrike.


Høgskolen i Bergen

Høgskolen i Bergen har cirka 6500 studenter og 650 ansatte. Høgskolen består av tre avdelinger, Avdeling for lærerutdanning, Avdeling for helse og sosialfag og Avdeling for ingeniørutdanning. Høgskolen ble etablert i 1994 etter sammenslåing av 6 høgskoler med ulike faglige profiler.

Høgskolen er den største og viktigste profesjonshøgskolen på Vestlandet og har som langsiktig mål å bli universitet.

Avdeling for ingeniørutdanning tilbyr studier som fører til bachelor- og delvis mastergrader innenfor ingeniørfag og økonomiske fag. Det er cirka 2000 studenter og 150 ansatte på avdelingen.

Med tanke på utfordringene som ligger foran oss innen energi og klima ble det i 2004 opprettet en studieretning innen energiteknologi, som gir en bred og helhetlig behandling av disse problemstillingene. Studieretningen er basert på et tverrfaglig samarbeid mellom instituttene maskin, bygg og elektro.

De senere år er det satt spesiell fokus på energieffektivisering av bygninger. Fra våren 2010 tilbys et eget fag Energieffektive bygninger. Våren 2009 ble videreutdanningskurset fra NTNU, Prosjektering av passivhus, gjennomført i Bergen i samarbeid med HiB og Husbanken.

HiB, ved Avdeling for ingeniørutdanning, har i en årrekke samarbeidet med Husbanken og andre aktører om utvikling og kvalitetssikring av flere passivhusprosjekt i regionen.

0 comments:

Legg inn en kommentar

 

Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com | Free Blogger Templates created by The Blog Templates